U zaměření venkovního stínění se počítá každý milimetr

Návodů, jak si zaměřit okno či jiný zasklený stavební otvor, který chcete zvenčí zastínit, najdete mnoho. Jak se říká, papír snese všechno. V praxi však musíte před a při samotném zaměření udělat mnoho rozhodnutí, která ovlivní konečný výsledek.

Krok č.1: Jaký způsob montáže rolety nebo žaluzie zvolíte?

Různé typy montáže předokenních žaluzií a venkovních rolet jsme popsali v tomto článku.

Můžete zvolit 

  • montáž pod fasádu
  • montáž na fasádu
  • montáž na rám okna

U měření tedy musíte počítat i samotnými rozměry krycího boxu a taktéž místa, kterým povedete přívod k ovládání.

Pojďme se nyní podívat na jednotlivé typy montáží z pohledu zaměření.

Podomítková montáž, tj. schránka je skrytá pod fasádou, se provádí ve dvou krocích. Poprvé ve fázi hrubé stavby, kdy se zaměřují podomítkové boxy a pouzdra pro vodící profily. Podruhé ve fázi hotové fasády, kdy se zaměřují samotná okna.

U montáže na fasádu zaměřujeme polohu kotvicích bodů, šířku schránky a otvoru pro stínící techniku. V závislosti na způsobu kotvení měříme vzdálenost žaluzií/rolet od okna.

U přiznané montáže, tedy montáže na rám okna, zaměřujeme okenní otvor pro žaluzie a prostor na krycí box. Důležitou je nejen šířka a výška otvoru a vzdálenost stínění od okna, ale i dostatečný prostor na rámu okna a způsob ovládání stínění.

Krok č.2: Další faktory ovlivňující správné zaměření

  • rovnost ostění
  • způsob a místo ukotvení
  • způsob ovládání
    • pro elektrické ovládání určení místa, kudy povede kabeláž
    • pro ruční ovládání určení průchodu
  • síť proti hmyzu
  • vzdálenost osy žaluzií/rolet od rámu okna
  • volný pohyb bez překážek

Krok č.3: Zaměření okenního otvoru

Výška otvoru se měří na dvou místech a šířka na třech místech, nahoře, dole a uprostřed. Díky tomu vyrobíme žaluzie nebo rolety, které budou do otvoru přesně pasovat a tím dokonale plnit svou funkci. Maximální tolerance v odchylce jsou 2 mm. Při vyšší odchylce by mohl nastat problém. Lamely se totiž nedají jednoduše zkracovat, ale musí se vyrobit nové.

Je třeba věnovat velkou pozornost nerovnostem ostění, která bývají často viditelná už při samotném pohledu. Někdy je nerovnost ostění tak velká, že je vhodnějším řešení ho zarovnat a teprve poté provést samotné zaměření. Pokud to však není možné, volíme jiný způsob instalace. Zaměření je prostě klíčové. Jen tak je možné vyrobit a naistalovat rolety a žaluzie tak, aby dokonale pasovaly.

Krok č.4: Způsob ovládání

Před samotným zaměřením je třeba vědět, jak chcete venkovní stínění ovládat, zda manuálně pomocí mechanických nebo radiových motorů.

Například u manuálního ovládání pomocí kliky se při zaměření musíme přesvědčit, zda se v interiéru do okna vůbec vejde a bude s ní možné otáčet. Taktéž se zaměřuje i poloha převodovky vůči oknu. V případě, že při zaměřování zjistíme, že tento způsob ovládání není realizovatelný, navrhneme jinou možnost.

Pokud jste rozhodli, že chcete ovládat venkovní stínění pomocí motorů, počítáme u zaměření i s elektroinstalací. Nejčastěji se kabely vyvádí z interiéru vyvrtaným otvorem a napojují se k nejbližšímu zdroji el. energie. Ovládání pak individuálně řešíme buď vypínačem, dálkovým ovládáním nebo mobilem.

Krok č.5: Podklady pro nacenění výroby žaluzií/rolet na míru

Často se stává, že nám posíláte v rámci poptávek po nacenění ruční nákresy s vlastním zaměřením. Velmi si této aktivity ceníme. Pro samotné nacenění a výrobu však provádíme vlastní zaměření. Jen díky tomu můžeme vyrobit a nainstalovat žaluzie nebo rolety, které budou funkční a zcela přesně pasovat do daného otvoru.

Pokud plánujete instalovat žaluzie nebo rolety, zkonzultujte s námi svůj záměr. Poradíme Vám, která varianta bude pro Vaši nemovitost ta nejvhodnější.

Potřebujete poradit?

Nezávazná poptávka / dotaz

+420

Informace, které Vám předáváme, zpracováváme podle Zásad ochrany osobních údajů.

Tato stránka je chráněná pomocí reCAPTCHA - Google Ochrana soukromí a Smluvní podmínky


Showroom

MO-BY, s.r.o.
Picassova 1081/5
104 00 Praha 10

Otevírací doba
Po - Čt8:00 - 16: 00
8:00 - 12: 00