• Blog
  • Rady a tipy
  • Zvažujete instalaci venkovního stínění, i když už dům stojí? Seznamte se s variantami montáže.
 

Zvažujete instalaci venkovního stínění, i když už dům stojí? Seznamte se s variantami montáže.

Pokud jste se domnívali, že venkovní stínění lze instalovat pouze při výstavbě domů, není tomu tak. Existují možnosti, které si ani z designového pohledu nezadají s tzv. podomítkovou montáží, kdy se schránka schovává pod fasádu. Jaké tedy máte možnosti?

Dodatečnou montáž venkovního stínění lze provádět těmito způsoby:

  • podomítková montáž jako neviditelná součást fasády,
  • montáž pod krycí plech jako rychlá a efektivní varianta,
  • předsazená montáž na fasádu budovy jako výrazný architektonický prvek.

Rekonstrukce fasády – příležitost pro podomítkovou montáž

Pokud zvažujete rekonstrukci fasády, pak je tato možnost nejelegantnějším řešením. Schránku na rolety nebo žaluzie jednoduše schováte pod fasádu. Box se stává součástí fasády a není tedy vůbec vidět.

Při tomto řešení však počítejte s dostatečným prostorem nad samotným oknem. Jen pro samotnou schránku potřebujete minimálně 13 cm nad oknem. K tomu je třeba připočítat i tloušťku samotné schránky a zateplení.

Pokud si pro rekonstrukci necháte vypracovat projekt, vyhnete se pak zbytečným nepříjemnostem při řešení detailů při samotné realizaci a také máte možnost využít státní dotaci na stínící techniku, jejichž podmínkou je i provedení zateplení budovy.

Samotná podomítková montáž probíhá v několika krocích:

Ve fázi, kdy máte hrubou stavbu, tj. bez fasády s osazenými okny, zaměřujeme přípravu pro stínící techniku a kontrolujeme stavební detaily jako jsou napojení na rám okna, rovnost ostění a překladu nebo zateplení překladu. Tento krok je důležitý pro správnou volbu schránky a pouzdra pro vodicí lišty nebo sendvičové desky.

Následně pak nad okenní otvor namontujeme podomítkovou schránku a ukotvíme pouzdra nebo sendvičové desky pro zapuštěné vodicí profily. Tato montáž vyžaduje absolutní preciznost. Schránka musí být vyrovnaná do roviny, pouzdra pro vodicí profily se nesmí sbíhat ani rozevírat. Potom už probíhají další stavební práce jako je zateplení a finalizace fasády.

Po dokončení fasády pak znovu přijíždíme na finální zaměření. U předokenních žaluzií je totiž nezbytně nutné, aby končili minimálně 2 cm nad parapetem. Žaluzie se totiž časem prověsí a mohly by v zimě přimrzat k parapetu.

Montáž pod krycí plech – rychlé a efektivní řešení

Pokud žádnou rekonstrukci neplánujete, můžete venkovní stínění schovat pod pohledový krycí plech. V praxi to znamená, že se krycí plech připevní k fasádě a roleta nebo žaluzie se pod něj při vytažení schová.

Počítejte s tím, že kryt Vám sníží světlou výšku okna, takže při pohledu zevnitř Vám může částečně narušovat výhled.

Výhodou přiznané montáže je její rychlost. Při zaměření stavebního otvoru se s Vámi domluvíme, jak povedeme vodící profily. Ty je možné instalovat na rám okna pomocí držáků nebo do ostění. Při samotné montáží pak dochází k ukotvení držáků a osazení krycího plechu, který se k držákům připevní. Následně se do držáků osazuje roleta nebo žaluzie, namontují se vodící profily a provede se zapojení motoru. V případě ovládání klikou ještě provrtáme v rámu okna průchod kliky.

Předsazenou montáží na fasádu budovy získáte výrazný architektonický prvek

Předsazenou montáží si nezmenšíte světlou výšku okna, protože box je umístěný nad samotným oknem. V případě, že chcete stínit francouzské dveře a nezvažujete rekonstrukci fasády s podomítkovou schránkou, je předsazená montáž nejlepším řešením.

Pohledové schránky i kotevní prvky se uchycují do fasády případně do bočních profilů okenního rámu, pokud je dostatečně pevný. Samotná hmotnost rolety nebo žaluzie vyžaduje kotvení do zdiva nebo nosných dílů. Proto před samotnou montáží při zaměření okna je třeba vymyslet optimální způsob kotvení. Při samotné montáži namontujeme držáky, osadíme vodicí profily, nasadíme krycí plech a připevníme rolety nebo žaluzie.

Pohledové schránky instalujeme jak v hranaté, tak v zaoblené variantě v nejrůznějších barevných variantách. Barvu schránky díky tomu můžete sladit s barvou fasády, rolety/žaluzie nebo s barvou okolního prostředí.

Předsazený systém je viditelný. Vytváří výrazný architektonický prvek a mění vzhled celé budovy.

Zvažujete instalaci venkovních žaluzií nebo rolet? Zkonzultujte s námi svůj záměr. Poradíme Vám, která varianta bude pro Vaši nemovitost ta nejvhodnější.

Potřebujete poradit?

Nezávazná poptávka / dotaz

+420

Informace, které Vám předáváme, zpracováváme podle Zásad ochrany osobních údajů.

Tato stránka je chráněná pomocí reCAPTCHA - Google Ochrana soukromí a Smluvní podmínky


Showroom

MO-BY, s.r.o.
Picassova 1081/5
104 00 Praha 10

Otevírací doba
Po - Čt8:00 - 16: 00
8:00 - 12: 00